Kaj vse požira našo energijo pozimi?

Kdo si v teh časih še lahko privošči dodatne odlive?

Še kakšen dodaten račun, ki ga je potrebno plačati, nam verjetno ni najljubši. Večina ljudi se je na trenutno situacijo odzvala s povečanimi varčevalnimi ukrepi. Najbolj fleksibilni so zajadrali novim priložnostim naproti, ki vzniknejo ob vsakem prehodu. Nekateri pa si le še s težka privoščijo standard, ki so ga bili vajeni. Ob napisanem imate lahko v mislih, da gre za denar ali pa za energijo v obliki zdravja in optimizma. Princip je pri obeh enak, različni so samo načini ter seveda naše zmožnosti, kako do več energije pridemo.

Napačno ravnanje nam lahko povzroči velike odlive energije. Tega pa si ne želimo ne pri počutju, zdravju, odnosih, kaj šele pri denarju.

Kako do več energije?

Najlažje bomo dosegali več energije, če bomo dobro upravljali s to, ki jo imamo. Poglejmo si, kaj vse nam jo odžira v zimskem obdobju:
Požira nam jo občutek nestabilnosti. Kot družba smo izgubili občutek za stabilnost, saj se je način življenja, ki smo ga bili vajeni “čez noč” ustavil. To je v večini ustvarilo izjemen stres, saj situacija pri marsikom pritiska na občutek materialne varnosti ali pa zdravstvene – življenjske ogroženosti.

Nestabilnost si v »normalnem življenju« povečujemo tako, da nimamo reda in dnevne rutine. Preko dneva se to pokaže, ko preskakujemo obroke, hodimo ob različnih urah spat. Za tiste, ki pa smo pomaknjeni višje na Maslowi lestvici potreb in se ne ukvarjamo z eksistenco ali ogroženostjo, pa si nestabilnost povečujemo tudi s tem, da projekte začnemo in jih ne izpeljemo do konca. Na še bolj subtilnem in prikritem nivoju pa se kaže v tem, da smo večni iskalci tistega pravega občutka, da bo nekaj končno le dovolj dobro za nas.

Večinski odjemalec energije je prav naš način čustvovanje. Pod njegovim

Našo energijo dnevno rušimo s tem, ko mrtvila (procesirana hrana z belim sladkorjem in belo moko na čelu) naše telo pretvarja v živila. V ta namen porablja telo zelo veliko energije. Smutiji in sveže solate so v tem obdobju prav tako zgrešena izbira, ravno tako tudi vsa hitra in suha hrana.

Energijo si rušimo s tem, ko se ne hidriramo dovolj, kar pomeni, da ne pijemo zadostne količine vode. Telo čaje, kavo, alkoholne pijače, sokove, vode z okusi sprejema kot hrano in se z njimi ne hidrira v taki meri kot se z vodo. Energijo in z njo zdravje pa si uničujemo tudi z mrzlo vodo. Voda z ledom ali iz hladilnika je kancerogena. Škoduje našem prebavnem ognju in šibi moč naše prebave. S šibko prebavo telo ne vsrkava hranilnih snovi, temveč se spopada s strupi, ki nastajajo zaradi nepredelane hrane. Želodec sicer lahko ogreje vodo, toda žal ni bojler, tako za ogrevanje porablja energijo, ki bi jo sicer za presnovo.

V konstanten stres se dajemo tudi z grdo usločeno, računalniško držo, ki preprečuje, da bi polno dihali ter bi se energija prosto gibala po naših nadijih.

Največ škode pa nam prav prikrito naredijo naše lastne misli, s tem ko nas prepričujejo, da je prav, da nas skrbi, da smo jezeni in da smo v tem obdobju tako ali tako vsi depresivni.

Zadnje objave
Joga Trzin

Joga srca

Tokratna joga delavnica bo ravno v času Marijinega vnebovzetja, ki je zame še poseben praznik. Sidrajo se izjemno skrbne, mehke energije, ki obnavljajo, ljubijo in

Več »