Joga za otroke

Sun of art energijske slike

JOGA ZA OTROKE IN KAKO DOBITI SAMOZAVEST?

Vadba joge ne pomaga zdravem razvoju otroka zgolj na fizičnem, temveč tudi na čustvenem področju. S primeri iz narave in vsakodnevnega življenja mu lahko okrepimo zdrav odnos do sebe, povečamo samozavest in izboljšamo samopodobo. Najmlajša skupina mojih jogistov ob zaključku naše skupne vadbe ponavadi prejme še spodbudo v razmislek, kot na primer: “V čem sem dober, koga imam rad, kaj mi je všeč,..” Izhodišče za tokratno vadbo pa je bilo: “Kako dobim samozavest?”

Z njimi sem želela delati na dvigu samopodobe,  tako, da smo se pogovarjali o tem, zakaj sem ponosen nase.

otroška joga, Akademija Montessori, joga z otroci doma, sproščen otrok, zdrav otrok, zadovoljen otrok

Vsak naj bi zase poiskal misel, ki bi vsebovala: “Ponosen sem nase, ker sem…” Za to odskočno desko smo imeli, kar nekaj pripravljalnih pogovorov. Kjer pa so nam misli vedno ušle v: “Ponosen sem nase, ker dobro delam….” Toda tokrat sem se odločila, da se ne pustim zadovoljiti z odgovori kot so: “Ponosen sem nase, ker dobro igram nogomet ali ker dobro rišem.

Skupaj smo se trudili poiskati, v čem smo posebni, v čem smo dobri, ali kaj pri sebi nam je fino,.. In bila je tišina… in bila je tišina, pa je postalo, kar malo neprijetno. Tišino pretrga pogumen fantek in vzklikne: »Ponosen sem nase, da sem pravičen!« Njegov sedemletni glas je zmogel, toda glava se je pri tem pokrila z blazino za jogo. In sva vadila, vadila sva brez skrivanja, vadila sva s pokončno držo,.. na koncu sva izpeljala še z nasmehom in občutek je bil lep,.. pri obeh.

Vajo smo razvijali naprej. Pri nekaterih je razvodenela v apatični ne vem. Pa smo stopili skupaj in si pomagali odkriti in prepoznati žarke sonca v sebi. Spet drugi so prepoznali, da so ponosni, ko pomagajo svoji mamici ali očku. Ali pa, ko so prijazni ali v podporo. Tretjim smo pomagali prepoznati, njihovo natančnost, urejenost ali prijaznost in empatijo.

Kako do večje samozavesti pri otroku?

Ob trenutkih odkrivanja, kaj že smo, so bili otroci globoko zadovoljni. Ponosno so jim zažarele oči, ko so ugotovili, da ima prav vsak kak dar. Skupaj smo odkrili, da nam že samo to, da se počutimo dovolj daje zadovoljstvo. Z njim pa najbolj pomagamo sebi, svojim mamicam, očkom in razredu. Ob takih občutjih pa se: nevede vzravnamo, na obrazu se nam nariše nasmeh, sprostijo se notranji organi in aktivirajo  signal za ohranjanje zdravja.

Zdrav ponos na sebe, ker SEM in ker SEM DOVOLJ, pa nam daje tisto samozavest, ki bi jo tudi, ko odrastemo izjemno potrebovali.

Morda je ravno joga tista, ki lahko izboljša samozavest vašega otroka?

Jogo poučujem v prostorih Akademije Montessori za njene šolarje in učitelje. Dokazano je, da se otroci in odrasli ob joga vadbi sprostijo. Vaje za očesne mišice, ostrejši sluh, vzpostavljanje boljših možganskih povezav in masažo notranjih organov so spregledana orodja, ki bi nam lahko izjemno dvignila splošno zdravje in dobro počutje. Če bi jih le v svoj vsakdan sprejeli tako, kot smo sprejeli športne aktivnosti.

Vaje za dvig samopodobe in izboljšanje samozavesti pa vplivajo na lepše doživljanje samega sebe in okolice. Pri otrocih in odraslih, ki v svoja življenja vključujejo načela joge, je bistveno manj bolezni in z njo bolniške odsotnosti ter več zadovoljstva s samim seboj in s svojim življenjem.

Za več info ali jogo pri vas, pa me lahko kontaktirate na: 041 506 815 – Urška

Zadnje objave

Na mladih svet stoji

Mladi rodovi so naša prihodnost, zato je še kako pomembno s kakšnimi vrednotami jih vzgajamo in izobražujemo. Kako dobrodošlo za dijake ali študente je stik

Več »