Čas prehoda med jesenjo in zimo

Sun of art energijske slike

KAKO POSKRBETI ZASE V TUROBNIH DNEH?

Med nami so kratki, megleni in hladni dnevi. Z vlago se občutek hladu še poveča, tako dobimo občutek, da nas zebe do kosti. Ob prebiranju novic se soočamo s kaosom in spoznanjem, da stvari niso več takšne, kot smo ji bili vajeni. Pravilo v ajurvedi je, da ravnovesje vzpostavljamo z nasprotnimi lastnostmi.

Torej, kaj lahko naredimo, da nam je v mračnih dneh lepo?

V tem obdobju se uravnovešamo z dovajanjem toplote, maščobe, globinske nege, ljubečimi odnosi, občutkm stabilnosti, rutine in ozemljenosti.

Shranjevanje

Jesen je čas žetve in shranjevanje pridelka ter rezultatov naših prizadevanj. Zato je dobro, da opazimo in uživamo v rezultatih svojega dela. S polnimi shrambami smo dobro pripravljeni na oddih in obnovo, ki nam jo omogoči zima. Da pa se nam naše energijske zaloge, čim dlje obdržijo, je dobro upoštevati tudi naslednja priporočila:

Čas za obnovo

Gibanje in sprehod na svežem zraku je skoraj vedno blagodejen. Ko je zrak zasičen z meglo in smogom, naša dihala ne bodo navdušena. Kadar piha poskrbimo, da imamo zaščiten vrat. Ob mrzlih dnevih pa si pokrijmo glavo, saj preko nje izgubljamo veliko telesne toplote. Privoščimo si čim več zimskega sonca ali pa poskrbimo zase z vitaminom D, šentjanževim oljem in magnezijem.

Ker je to obdobje počivanja, si ne krajšajmo ur spanja. Sprejmimo, da tudi počasnost in neproduktivnost smeta biti del tudi našega življenja in jima posvetimo kak dan v tednu. Na ta način bomo ohranjali ravnovesje hitrega tempa.

Privoščimo si masažo.

Samomasaža je vedno na dosegu naših rok. Pozimi jo izvajajmo s sezamovim oljem, ki nas greje, zato je v tem odbodju primerna za vse doše. Če se z njim masiramo zjutraj pred prhanjem, se temu reče tudi abjanga, pri kateri je za izjemne zdravilne učinke, potrebno upoštevati nekaj zakonitosti.  Na naši vikend delavnici Balans se z njimi spoznamo in jih vadimo.

Izmenjava masaže s partnerjem ali otroci pa nas bo v tem obdobju še posebno okrepila, saj nam bo dala ravno tisto, česar nas je večina lačnih, dotik. Za dotik ne potrebujemo znanja in lahko začnemo prav danes.

Ljubezen gre skozi želodec

V jesensko zimskem času si nikakor ne moremo več privoščiti preskakovanja obrokov ter mrzle (iz hladilnika), surove in suhe hrane. Potrebna je topla, oljnata in kuhana hrana, ki nas greje. 

Uravnovešal nas bo sladek okus. Izogibajmo se enostavnem, rafiniranem sladkorju, ki našem telesu odžira minerale. Nadomestimo ga s kompleksnimi hidrati in bolj naravnimi sladkorji. Med suši sluz. Vendar bodimo pozorni, ker ni primeren za topolotno obdelavo, torej ga ne pečemo ali dajemo v vroč čaj. Krasna jesenska sladica za dvig energije in imunosti je kaki, cimet in limona.

Juhe in enolončnice iz buč in stročnice so prava hrana za to obdobje. Začimbe imajo shranjene največ sončne energije in so od vseh živil, za hladno obdobje najbolj primerne tiste, ki grejejo: ingver, cimet, klinčki, poper, janež… Tudi kurkuma, česen, čebula, por in sezam so v hladnem obdobju leta izjemno blagodejni. 

Pozno jesenska hrana je še vedno živahnih rumeno, oranžnih, rdečih in rjavih barvnih tonov, ki podpirajo vranico in želodec. Torej dobro nam bodo dele buče, mandarine, kakiji, jabolka, pomaranče in limone. Prihaja pa tudi že potreba po podpori ledvicam, ki jo nosi hrana temnejših barv: kostanj, črni fižol, črna leča, črni sezam, miso,..

Uporabljajmo manjšo količino maščob visoke kakovosti: ghee, olivno, sezamovo olje.

Hrana je drugačna če jo pripravljamo s pozornostjo in prisotnostjo. Blagoslov bo jedi dal višjo vibracijo. Če pa ga neredimo skupaj z družino pa nam bo omogočil dodatno dimenzijo povezanosti in skupne poti.

Kuhajmo z ljubeznijo in hvaležnostjo, da lahko nahranimo sebe in druge.

Recept za odlično bučno juho s koprivami

Sestavine:
hokaido buča, listi sveže koprive, muškatni orešček, sol, kokosovo ali ovseno mleko

Priprava:
v vodi skuhamo narezano bučo. Očistimo koprive in jih za 2 minute podušimo z nekaj žlicami vode. V blender nalijemo hladno mleko, dodamo podušene koprive, muškatni orešček in sol. Zmeljemo, dodamo vročo kuhano bučo in vodo v kateri se je kuhala, ter še enkrat zmeljemo.

Serviranje:
juhi lahko dodamo žlico bučnega olja in pražena bučna semena, kvasov posip ali pa nasekljan peteršilj. Krasna pa je tudi sama brez vseh dodatkov, servirana v skodelici kot topel zelenjavni napitek.
Pa dober tek!

Na naših vikend delavnicah Balans si pogledamo, kako se v praksi pripraviti na prehodna obdobja in kaj najbolj ustreza vaši osebni energijski konstituciji. Ker je gram prakse vreden več kot tona teorije, je na naših izobraževanjih poudarek na izkušnji in energijski podpori, da znanja lažje zaživimo. Izvajamo jih v pomladnem in jesenskem času.

Za več info nas kontaktirajte: 041 441 999 – Alex

Zadnje objave
Joga Trzin

Joga srca

Tokratna joga delavnica bo ravno v času Marijinega vnebovzetja, ki je zame še poseben praznik. Sidrajo se izjemno skrbne, mehke energije, ki obnavljajo, ljubijo in

Več »