Kako do ravnovesja pozimi?

Sun of art energijske slike
ZAVEZNIŠTVO Z ZIMO

Tako kot se naš dan po jutru pozna, je uspešnost našega leta odvisna od tega kako delujemo pozimi. Zima nam daje na razpolago priložnost, da se okrepimo in s tem dvignemo ali pa, da ošibimo in zbolimo. S svojimi dejanji izbiramo pot do ene ali druge. Veliko navad je za nas normalnih, tako da se niti ne zavedamo, kako slabe rezultate nam dajejo nekatera dejanja, ki jih ponavljamo vsi.

Ker pa je v trenutnem obdobju stabilen zgolj stres, ostalo pa je nesigurno, je potrebna velika pozornost osnovnim rutinam za dobro energijo pozimi.

Kaj nam prinaša zima?

Narava je v v hladnem delu leta usmerjena na počitek in regeneracijo. Ker so se energije aktivnosti, ki jih poganja sonce umaknile, v naravi zavlada mir, spokojnost, pasivnost, hibernacija. To so energije jin kvalitete in omogočajo umik navznoter, samo-opazovanje in v svojem jedru postavljanje nove vizije.

Občutki kot so depresija, lenobnost, teža, pomanjkanje navdiha in volje so označevalci zimskega počutja vendar kažejo na to, da naše elementarne energije niso več v dobrem ravnovesju. Ozaveščenost, znanje in pametno ravnanje so nam na tej stopnji zelo v oporo. 

Kako vpliva zima na doše?

Vsak od nas ima v sebi vata, pita in kapha došo, ki so v različnih kombinacijah. Od elementarenga ravnovesja so odvisne naše šibke točke in naše moči. 

Pozimi je na udaru predvsem stabilnost kapha doše. Neravnovesje kapha doše nam  prinaša prehlade, zasluzenost in kašelj. V jasnih, vetrovnih in mrzlih dnevih pa se nam hitro zruši ravnovesje vata doše. Porušeno ravnovesje vata doše pa vpliva na tesnobnost, zaskrbljenost in črnogledost. Vato tako najbolj obremenjuje trenutno obdobje nesigurnosti v prihodnost ter omajano zaupanje v svet v katerega smo verjeli. Dobro je, da si zastavimo vprašanje: “Kaj nas pa lahko podpre?” in seveda odpremo za odgovore nanj.

Od kod izvira spomladanska utrujenost?

Veliko škode si pozimi naredimo z razsipavanjem energije ob ponočevanju, ob prenajedanju, alkoholiziranju, skratka ob veselem decembru. Spomladi se to navzven pokaže kot spomladanska utrujenost. Odrazi pa se tudi v tem, da se v obdobju brstenja, sami ne zmoremo odgnati v višji ustvarjalni cikel, saj zanj nimamo dovolj energije. Neprimerno je, da trošimo jang energijo, saj je celotna narava usmerjna v shranjevanje in počitek. Zato je tako fizično kot mentalno aktivnost potrebno umirjati in obvladovati.

Vzpostavljanje ravnovesja v praksi: kvalitete zime in njihova nasprotja

Kaj naredim, ko je zunaj ali znotraj mene klasično zimsko počutje?

mrzel, vlažen in turoben dan – topel ingverjev čaj z medom, ples, filmski večer, izmenjava masaže s partnerjem in otroci, obisk savne

suh, hladen in vetroven dan – vroča kopel, oljnata enolončnica, zaščita ob sprehodu v naravi: obraz z vlažilno in hranilno kremo in vrat s šalom

samota – nadgradimo jo z meditacijo in introspekcijo, opazujmo veličastnost narave, bodimo tukaj in sedaj, dolg sprehod skozi gozd

osamljenost, depresija, črne misli – poživljajoča glasba, družabne igre, klepet s prijatelji, branje šal, dobra dela, pripravljanje pozornosti za druge, pomoč drugim, čiščenje, ogled komedije, pozornost na malenkosti, ogled družinskih fotografij, inhalacija čaja iz vrtnic, izparilnik z eteričnim oljem pomaranče, klinčkov, vrtnice, bazilike ali cedre,.. telovadba z rokami, kjer segamo nad glavo, učenje novih plesnih korakov ali izdelovanje origamov ob posnetkih na youtub kanalu, nova misel v našem notranjem monologu: “Kljub temu, da mi je sedajle neprijetno, se imam še vedno rada/rad.”

Zimska prehrana

Pozimi uživajmo v hrani, ki nas greje, torej je topla, sveže kuhana ali dušena, rahlo oljnata, začinjena in v ravnovesju okusov. Uporabljajmo začimbe, ki grejejo: ingver, cimet, muškatni orešček, poper, janež, koromač.
Uživajmo kuhano sadje ( čežana ali kompot namesto surovih jabolk in hrušk) in zelenjavo (kislo zelje, kisla repa ali pesa namesto zelene solate).
Uporabljajmo manjšo količino maščob visoke kakovosti: ghee, olivno, sezamovo olje.

Z gibanjem in vitaminom sonca nad depresijo

Da se izognemo lenobnosti in občutku teže je priporočljivo harmonično gibanje. Pri tem skrbimo (3x tedensko), da ohranjamo fizično formo, a se zaradi vadbe ne trošimo. Gibanje in polno dihanje na svežem zraku ter izpostavljenost soncu bosta najlepše poskrbela za dobro počutje. V dneh, ko je sonca premalo, poskrbimo za dodaten vir vitamina D. Pazimo, da si z obleko dobro zaščitimo ledvica terpokrijemo glavo. Preko nezaščtene glave se izgublja veliko energije. Ledvica pa so lahko gola le v kopalkah na plaži.

Morda je ravno zimski počitek, tisto kar najbolj potrebujemo?

To je čas, da se umirimo, sprostimo in potegnemo navznoter. Pri tem nam bo zelo pomagalo, da opustimo svoj prav, da se predamo notranji obnovi. V tem času je notranji ogenj najmočnejši in nam pomaga k preobrazbi stališč, ki nam ne služijo več. Če se obrnemo navznoter in tem procesu omogočimo svoje mesto, nas lahko dobro pripravi na naslednje obdobje. Da se predamo ne pomeni, da odnehamo. S predajo omogočimo prostor, da se izpelje, morda celo bolje, kot smo sami načrtovali. Če v tem obdobju še vedno vztrajamo pri svojem prav, nam bodo zaskrbljenost, nemoč in jeza pobirali življenjsko energijo in šibili  dobro počutje.

Zunanji hlad – notranja toplina

Sprejmimo počasnost

Ker je to obdobje počivanja, si ne krajšajmo ur spanja. Sprejmimo, da tudi počasnost in neproduktivnost smeta biti del tudi našega življenja in jima posvetimo kak dan v tednu. Na ta način bomo ohranjali ravnovesje hitrega tempa. Hitrost predstavlja beg in je predstopnja izgorelosti. Zima je čas, ko nam narava podari ponovno priložnost počasnosti, obnove in miru. Tudi za regeneracijo si moramo vzeti čas in zima je zanjo najboljše obdobje.
Poleg dela si v svoji dnevni rutini omogočimo tudi nestrukturiran čas. Poskrbimo za družbo, kjer se počutimo sprejete in ljubljene. Sodelujmo v netekmovalnih igrah. Vadimo sprejemanje, neobsojanje in neprimerjanje.
Če smo bolj ambiciozne narave je to čas, da opazimo in uživamo v rezultatih svojega dela.

Kaj pogreje dušo, telo in odnose?

Privoščimo si masažo. Samomasaža je vedno na dosegu naših rok. Pozimi jo izvajajmo s sezamovim oljem, ki nas greje, zato je v tem odbodju primerna za vse doše. Če se z njim masiramo zjutraj pred prhanjem, se temu reče tudi abjanga, pri kateri je za izjemne zdravilne učinke, potrebno upoštevati nekaj zakonitosti.  Na naši vikend delavnici Balans se z njimi spoznamo in jih vadimo. Prosta jutra lahko izkoristimo za reden servis samo-raztrupljanja, kjer je samo-masaža eden bistvenih elementov.

Izmenjava masaže z bližnjimi pa nas bo v tem obdobju še posebno okrepila, saj nam bo dala ravno tisto, česar nas je večina lačnih in to je dotik. Za dotik ne potrebujemo znanja in ga lahko začnemo že danes.

Karkoli delamo, delajmo z ljubeznijo!

Na naših vikend delavnicah Balans si pogledamo, kako se v praksi pripraviti na posamezna obdobja in kaj najbolj ustreza vaši osebni energijski konstituciji. Ker je gram prakse vreden več kot tona teorije, je na naših izobraževanjih poudarek na izkušnji in energijski podpori, da znanja lažje zaživimo. Izvajamo jih v pomladanskem in jesenskem času.
Za več info nas kontaktirajete : 041 506 815 – Urška

Zadnje objave
Joga Trzin

Joga srca

Tokratna joga delavnica bo ravno v času Marijinega vnebovzetja, ki je zame še poseben praznik. Sidrajo se izjemno skrbne, mehke energije, ki obnavljajo, ljubijo in

Več »